Wat is logopedie


Spreken is een ingewikkeld proces, maar in het dagelijks leven onmisbaar. Door te luisteren en te spreken begrijpen wij elkaar. Om de taal te kunnen begrijpen moeten we goed kunnen horen en denken. Om de taal te kunnen spreken moeten we onze adem, stembanden, tong, neus en lippen goed kunnen gebruiken. Bovendien is taal een belangrijke voorwaarde om goed te leren lezen, schrijven en rekenen.

Goede communicatieve vaardigheden en een normale taalontwikkeling zijn belangrijk voor overdracht van informatie en gevoelens. Logopedie richt zich op de behandeling van problemen die met spreken en verstaan te maken hebben.

Een logopedist houdt zich bezig met het onderzoeken naar en begeleiden van stoornissen op het gebied van:

Spraak bv. niet kunnen uitspreken of foutief uitspreken van klanken, nasaal spreken, binnensmonds of te snel spreken, spraakproblemen na een hersenbeschadiging
Taal bv. problemen met begrijpen van de taal, zinsbouw, woordenschat, logisch vertellen, taalproblemen na een hersenbeschadiging
Stotteren
Stem bv. heesheid, stemklachten door verkeerd of overmatig stemgebruik
Mondgedrag bv. mondademen, duimzuigen
Gehoor bv. onvoldoende spraakverstaan door slechthorendheid, luisterproblemen bij jonge kinderen
Adem bv. ademproblemen door hyperventilatie, oppervlakkig ademen, foutieve ademverdeling

Naast logopedische behandeling geeft de logopedist ook adviezen en voorlichting.
Een logopedist behandelt zowel kinderen als volwassenen.

Specialisaties


Een logopedist is allround opgeleid, maar kan zich ook specialiseren op een bepaald vakgebied door bijscholing te volgen.

Binnen deze praktijk zijn de volgende specialisaties:

Oromyofunktionele therapie

Afwijkingen van de mondgewoonten ( bv. mondademen, duim- en/of vingerzuigen, afwijkend slikken ) heeft vaak direct gevolg voor de vorm van het gebit en de spraak. Oromyofunktionele therapie is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht van het funktioneren van de spieren in en om de mond. Tijdens oromyofunktionele therapie wordt gewerkt aan het afleren van duim- en/of vingerzuigen, versterken van de mondspieren, verbeteren van de lipsluiting en aanleren van een goede slikgewoonte. Hiervoor wordt u vaak verwezen door een tandarts of orthodontist.

Spraakafzien

Spraakafzien, ook wel ‘liplezen’ genoemd, is bedoeld voor slechthorenden. Tijdens spraakafzien leert een slechthorende de klanken van de spraak ‘afzien’, door het herkennen van de mondstanden. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het belang van mimiek en lichaamstaal. Spraakafzien kan zowel individueel als in groepsverband worden gegeven. In Friesland bestaat een werkgroep Logopedisten Spraakafzien die ernaar streeft, elk jaar een groepscursus Spraakafzien te geven. Deze werkgroep heeft nauw contact met het Fries Centrum voor Doven en Slechthorenden ( FCDS ) in Leeuwarden. Wies Voolstra is aangesloten bij deze werkgroep Spraakafzien.

Larynxmanipulatie

Larynxmanipulatie wordt toegepast bij stemproblemen ten gevolge van te veel spierspanning in het hoofd/halsgebied. Er wordt gebruik gemaakt van technieken uit de manuele therapie.

Tevens gaat mijn bijzondere interesse uit naar spraak- en taalproblemen bij zeer jonge kinderen.